Website Boulevard
Image default
Onderwijs

De ultieme uitdaging voor jezelf: leer een nieuwe taal

Een nieuwe taal leren is voor velen een grote uitdaging. Leuk, zeker als je jezelf wil ontwikkelen of als je tijd over hebt. Wat jouw reden ook is: een taal leren brengt voordelen met zich mee. Zo leer je meer over de cultuur van andere landen en leer je met een grote groep mensen communiceren. Uiteraard moet je eerst een taal kiezen om te leren, maar hoe kies je die? In dit artikel bespreken we een aantal vragen die je jezelf moet stellen om deze keuze te kunnen maken. 

Wat voor taal past bij mij? 

Het leren van een vreemde taal is goed voor je ontwikkeling. Maar hoe kies je een nieuwe taal die je wilt leren? Het is verstandig om te kijken welke talen er allemaal zijn en wat je exacte motivatie is. Voor de meeste mensen zal het meteen duidelijk zijn welke taal ze willen leren. Iemand die recent naar Nederland is verhuisd wil bijvoorbeeld eerder een cursus Nederlands doen dan een andere taal voor de fun. Weet je niet welke taal je moet kiezen? Houd dan alle opties open en kijk naar hoeveel uitdaging jij zoekt. Sommige talen zijn namelijk een stuk lastiger om te leren voor Nederlanders dan anderen. Kijk daarom naar verschillende taalsoorten om te zien welke taal jij interessant vindt om te leren. 

Welke taalfamilie vind ik interessant?  

Over de hele wereld zijn er ongeveer zesduizend talen! Dat klinkt misschien veel, maar heel veel talen lijken erg op elkaar en sommige talen worden door heel weinig mensen gesproken. Van de circa zesduizend talen staat de Nederlandse taal op nummer 37 met 23 miljoen sprekers. Alle talen vallen onder verschillende taalfamilies. Nederlands behoort bijvoorbeeld tot de Indo-Europese taalfamilie, een taalfamilie waaronder vrijwel alle talen vallen die in Europa gesproken worden. Hieronder vallen weer subgroepen. Nederlands valt onder de subgroep Germaanse talen samen met Engels, Duits, Noors, Zweeds, IJslands en Deens. 

Wat zijn uitdagende taalfamilies? 

Wil jij aan een grote uitdaging beginnen? Dan zijn de volgende talen een goede optie. De volgende talen worden namelijk als relatief moeilijk gezien door Nederlanders.  

  • Semitische talen 

  • Sino-Tibetaanse talen  

  • Tai-Kadai 

  • Japonische talen 

Dat deze taalfamilies als lastig worden beschouwd komt voornamelijk doordat deze talen een ander alfabet hebben dan wij. Verder komen er in deze talen ook heel andere klanken voor dan in het Nederlands. Japans is een voorbeeld van een Japonische taal. Wil je Japans leren? Dan is een cursus Japans een goede keuze. Hoewel je met een heel ander alfabet moet werken, is de grammatica redelijk simpel om te leren. Zo breng je jouw Japanse taalniveau binnen de kortste keren naar het volgende niveau.