Website Boulevard
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe slijp je een mes met staal

Er zijn verschillende manieren om een staal scherp te maken. Je kunt diamantstof, keramische staafjes of hoonstaal gebruiken. Elk heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. Lees verder om meer te leren over deze technieken. Hier volgt een algemeen overzicht van hoe je een mes slijpt met een staal. Oefen vervolgens met een stuk staal om in een mum van tijd een perfect lemmet te krijgen. Deze methode werkt goed voor de meeste soorten messen.
Diamant stof

Naast een effectief hulpmiddel voor het slijpen van messen, is diamantstof ook geweldig voor het vormen van de vers geslepen rand. Terwijl een staal met een groef de snede van een mes alleen maar zal bijslijpen, zal een staal met een diamantcoating een snede creëren vanaf het begin. Door een diamant aanzetstaal op een mes te gebruiken, krijgt het mes een nieuwe snede, zodat u het best mogelijke snijvlak krijgt.

U kunt een slijper op batterijen kopen die geschikt is voor keramische en metalen messen. Dit apparaat kan keramische messen tot een dikte van 5 mm slijpen en is voorzien van een gebruiksvriendelijke mesgeleider. Bovendien wordt het geleverd met een hulprollensysteem en slijpstof in een veiligheidscompartiment. Het enige nadeel is dat het alleen door rechtshandigen kan worden gebruikt. De slijpstaaf is ontworpen om maximale veiligheid te garanderen.

Als u een snellere manier zoekt om een mes te slijpen, kunt u een met diamant bekleed hoonstaal gebruiken. Deze gereedschappen slijpen het metaal van het lemmet af, waardoor u een vlijmscherpe rand krijgt. Ze zijn echter niet erg efficiënt om het lemmet scherp te houden. Het met diamant beklede hoonstaal is een effectiever gereedschap.
Keramische staafjes

Van de vele gereedschappen die worden gebruikt om messen te slijpen, behoren keramische staafjes tot de beste gereedschappen. Zij zorgen voor een scherpe rand en schuren minder dan staal. Deze gereedschappen zijn er in verschillende vormen en maten. Sommige van deze gereedschappen hebben een magnetiserende functie die microscopisch kleine spaanders van een mesrand verwijdert. Ze moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat er metaalsplinters in het voedsel terechtkomen dat u aan het bereiden bent.

Het is belangrijk te begrijpen dat voor het slijpen van verschillende soorten messen een ander staal wordt gebruikt. Om te beginnen moet het staal harder zijn dan het lemmetstaal. De Duitse messen zijn zachter, en werken met elk staal, terwijl de superharde Japanse messen het hardst mogelijke staal vereisen. Een keramische hoonstaaf is daarom de beste keuze voor het slijpen van Japanse messen. U zult echter wel wat onderzoek moeten doen voordat u een aanzetstaal koopt.

Een stalen staaf messenslijper heeft meer schoonmaak en onderhoud nodig dan een keramische. Tijdens dit proces zullen kleine stukjes metaal aan het oppervlak van de stalen staaf blijven kleven, die voorzichtig moeten worden verwijderd. Daarna moet u de staaf schoonvegen of volledig wassen. Een keramische slijpstaaf daarentegen hoeft niet te worden schoongemaakt. Een beetje afvegen of onderdompelen in warm water is voldoende.
Honen van staal

Het basisproces van het slijpen van messen met staal is vrij eenvoudig, maar kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Bij het gebruik van een hoonstaal is het belangrijk om de juiste greep te gebruiken. Het beste is om het lemmet met de dominante hand vast te houden, zodat de hiel op het bovenste deel van het staal ligt. Het lemmet moet tijdens het honen in een hoek van 15 tot 20 graden worden gehouden. Dit voorkomt dat het mes wegglijdt of beschadigd raakt door het schurende materiaal.

Het meest gebruikte type staal bij het honen is roestvast staal, dat goedkoop en overal verkrijgbaar is. Diamant en keramisch hoonstaal zijn duurder dan staal. Het is belangrijk het staal vaak schoon te maken, want het kan snel dof worden. Het doel van een staal is het lemmet te slijpen en het scherper te laten dan het was toen het nieuw was. Het slijpen van messen met staal kan ook helpen voorkomen dat het mes gaat roesten.

Om een mes met staal te slijpen, moet u het in de juiste hoek houden. Terwijl u het mes in het hoonstaal houdt, houdt u het bij de hiel in een hoek van 20 graden. Houd het ongeveer 30 seconden vast en trek het dan weer omhoog. U moet de geslepen rand kunnen zien na ongeveer acht tot negen vegen. Dit zorgt voor een scherpe snede die lang meegaat. Als u klaar bent met het slijpen van uw mes, kunt u het staal daarna schoonmaken door het af te vegen met een doek.