Website Boulevard
Image default
Bedrijven

Waarom bedrijven innovatief moeten zijn

Wanneer je een duurzame groei in je bedrijf ambieert, dan moet innovatief zijn hoog in het vaandel staan. Anders kom je simpelweg niet mee met de marktgroei en marktconcurrentie. Innovatie gaat over het vinden van nieuwe manieren om problemen op te lossen, het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten en het verbeteren van bestaande processen. Zo moet je een cultuur weten te creëren binnen je afdelingen waarin creativiteit, openheid en bereidheid om risico’s te nemen centraal staat. Enkel zo kom je uit op innovatie! In deze blog lees je een paar stappen om innovatie te bevorderen in je bedrijf.

De omgeving

Je moet een duurzame bedrijfsomgeving creëren. Je medewerkers moeten aangemoedigd worden om nieuwe ideeën te durven delen én om deze in een experimentele omgeving te kunnen uitvoeren. Zorg ervoor dat je medewerkers durven te communiceren én om ze samen te laten werken! Een goede leider stuurt de kar niet aan, maar trekt de kar. In deze metafoor is het dus aan de afdelingsleider om het goede voorbeeld te geven en duidelijk te benoemen hoe zijn of haar medewerkers dit ook kunnen doen.

Investeer in creativiteit

Bedrijven kunnen en moeten investeren in creativiteit bij hun medewerkers. Dit kan je bewerkstellen door dingen zoals trainingen en workshops te organiseren waarin medewerkers creativiteit en het delen daarvan meekrijgen. Het is bijvoorbeeld handig om ze het double-diamond model aan te leren. Je kan er ook voor kiezen om specifieke creativiteitsteams aan te stellen, hoewel dit wel een risico met zich meebrengt: Een team wat, enigszins geforceerd, enkel met creativiteit bezig is zal op een bepaald moment geen creativiteit in de tank hebben zitten.

Kijk buiten je eigen netwerk

Een andere manier om innovatie te bevorderen is door samen te werken met externe partners, zoals startups, universiteiten of onderzoeksinstellingen. Deze denk ‘mergers’ kunnen nieuwe perspectieven bieden en toegang geven tot gespecialiseerde kennis en technologieën. Wees bereid om van elkaar te leren, samen kan je namelijk tot zo veel meer komen dan dat je alleen zou kunnen! Wees bereid om je eigen bedrijf een stukje verder te helpen, door een ander ook verder te helpen.

https://nieuwsbeest.nl/bedrijven-meer-bezig-met-duurzaamheid/