Website Boulevard
Image default
Vervoer en transport

4 Manieren om medewerkers te stimuleren vaker voor het OV te kiezen

In Nederland hebben we een relatief goede infrastructuur voor allerlei verschillende soorten reizigers. Reizigers die fietsend of lopend naar hun bestemming gaan, mensen die met de auto reizen en natuurlijk ook reizigers die zich met het openbaar vervoer van A naar B verplaatsen. Werkend Nederland gaat vaak nog met de auto naar het werk. Deze keuze kan gemaakt worden doordat de werkplek op een andere manier van vervoer slecht bereikbaar is of bijvoorbeeld omdat mensen dit gewoon comfortabeler en gemakkelijker vinden. Echter, voor het milieu zou het beter zijn als werkend Nederland vaker voor het openbaar vervoer zou kiezen. Dit lijdt immers per persoon tot minder uitstoot van schadelijke stoffen dan wanneer je alleen in een auto rijdt. Bovendien zijn sommige voertuigen in het openbaar vervoer tegenwoordig uitstootvrij.

Voor een werkgever kan het gunstig zijn om zijn werknemers te stimuleren vaker met het openbaar vervoer te reizen. Natuurlijk doordat hij of zij bijdraagt aan een gezonder leefmilieu, maar ook door de financiële voordelen die eraan verbonden zijn. Een OV-abonnement is vaak niet duurder dan vergoedingen voor het gebruik van een auto. Bovendien wordt er bespaard op parkeerkosten en administratiekosten. Hier gaat het om een werkgever-werknemer relatie waarbij de werkgever de reiskosten van zijn werknemer vergoed. In deze blog lees je vier manieren om medewerkers te stimuleren vaker met het openbaar vervoer te reizen.

1. Maak de werktijden van OV-reizigers flexibeler

Een nadeel van het reizen met het openbaar vervoer kan zijn dat je onvoorziene vertraging oploopt of dat er diensten uitvallen. In dat geval is het fijn als de werkgever begrip toont voor dat je bijvoorbeeld wat later bent. Verder kan het vrij druk zijn in het openbaar vervoer tijdens de spitsuren, waardoor je misschien liever buiten de spitsuren reist. Ook in dat geval zijn flexibele werktijden gunstig.

2. Bied vervoer aan voor zakelijke ritten overdag

Bij sommige beroepen komt het voor dat je je gedurende je werkdag ook nog van A naar B moet verplaatsen. Misschien heb je bijvoorbeeld verschillende afspraken in de stad waar je werkt. In dat geval kan het wat onhandig zijn dat je zelf geen vervoersmiddel bij je hebt. Om te voorkomen dat dit een reden wordt om niet met het openbaar vervoer naar het werk te reizen, kan een werknemer ervoor zorgen dat er vervoersmiddelen op het werk aanwezig zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan elektrische fietsen of elektrische scooters.

3. Geef een financiële prikkel

Een goede prikkel om met het openbaar vervoer naar werk te reizen kan een financiële prikkel zijn. Je kunt je werknemers bijvoorbeeld een, voor hen, gratis abonnement aanbieden, die inzetbaar is voor alle soorten openbaar vervoer, zoals de trein, de bus én de OV-fiets om zich naar het werk te vervoeren. Om het nog aantrekkelijker te maken, kun je ze een abonnement aanbieden waarmee ze ook privé gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Ook kun je een negatieve financiële prikkel geven aan autorijders door hen een lagere kilometervergoeding aan te bieden.

4. Proefabonnement

Het kan zijn dat medewerkers nog wat huiverig zijn om over te gaan op reizen met het openbaar vervoer. Veel mensen overschatten bijvoorbeeld de reistijd die je nodig hebt om met het openbaar vervoer naar werk te reizen. Door ze een tijdelijk openbaar vervoer abonnement aan te bieden, kunnen ze eerst even op een laagdrempelige manier uitproberen hoe het bevalt. Dit komt minder definitief over, waardoor werknemers mogelijk minder huiverig zijn in het overgaan op reizen met het openbaar vervoer.