Website Boulevard
Image default
Woning en Tuin

Plafondlampen in de badkamer

Plafondlampen in de badkamer: toch wel anders dan anders

Een plafondlamp kiezen voor de badkamer vergt toch wel wat meer aandacht dan wanneer je een plafondlamp in een andere kamer zal monteren. Met wat gezond verstand kom je gegarandeerd wel tot een geschikt resultaat

Wat is er anders aan een plafondlamp voor de badkamer?

Elektriciteit en water gaan niet samen. Dat is een stelling die al jarenlang bewezen is. Het is levensgevaarlijk om water en elektriciteit met mekaar in verbinding te stellen. Toch heb je in de badkamer, net zoals in andere kamers, elektriciteit nodig. Eén onderdeel daarvan is de verlichting. Ook al heb je een badkamer met een groot raam, toch zul je nog voor donkere momenten verlichting nodig hebben. Daarom zijn de lampen, en dus ook de plafondlampen, speciaal voorzien om in de badkamer te mogen gebruiken. Badkamers worden in zones verdeeld op basis van het risico dat er water zal gespat worden. Het komt ongeveer overeen met bepaalde afstanden vanaf de waterbronnen: bad, douche en wasbak. Volgens deze zones heb je normen voor verlichting. Daarbovenop heeft elk armatuur nog eens een IP-norm (Ingress Protection). Deze beschrijft de waterdichtheid van de lamp. Zo zie je maar: het is goed opletten als je lampen hangt in de badkamer. En terecht! Een ongeluk veroorzaakt door slechte montage van een lamp, kan iedereen wel missen! Een ander kenmerk van lampen voor badkamers is dat de kleuren heel anders zijn dan de andere lampen: je zal zelden felgekleurde lampen voor badkamers vinden. Badkamers zijn tegenwoordig vrij strak en eenvoudig van kleur. Daar ga je niet direct felgekleurde plafondlampen in hangen. We willen rust in de badkamer brengen, en wensen dus geen disco-toestanden.

Welke soorten plafondlampen zijn er voor de badkamer?

Vermits de badkamer meestal geen enorme ruimte is, zijn de lampen voor de badkamer meestal beperkt in omvang. De meeste sluiten volledig tegen het plafond aan. Ze kunnen vierkant, rechthoekig, ovaalvormig, bolvormig zijn. De meest voorkomende zijn een armatuur met daarin een matglazen afscherming waardoor het licht de kamer binnenkomt. Er zijn toch nog een aantal ontwerpers die verder gaan dan dat, en zich wagen aan verschillende lampen per armatuur: de spots maar dan aangepast aan de badkamer. Je ziet hier en daar nog wel wat andere variaties. De luchtervorm met een paar armen maar zeer miniem in omvang kan nog net. Leuk zijn ook wel de verschillende bolvormen op één plaat gemonteerd of de langwerpige buisvormige lampen. Strakke moderne vormen vind je het meest. Veel verder dan dat kunnen de modellen niet gaan. Je zit tenslotte altijd met een beperking in plaats. In alle gevallen wordt er gekozen voor gedempt licht, we houden niet van rechtstreeks in de ogen schijnende gloeilampen. De badkamer is een plaats om tot rust te komen en te genieten. We willen geen flitsende toestanden in onze ogen.

Welk soort materialen zijn geschikt voor plafondlampen voor de badkamer?

Elk materiaal dat onderhevig is aan roest, is uit den boze. Hout is zowieso geen optie, maar de redenen daarvoor zijn wel vanzelfsprekend: we willen geen schimmel of rotting in onze badkamers. Glas en kunststof zijn het meest geschikt, en zullen dus ook veel voorkomen. Nochtans leent niet elk interieur zich voor kunststof. Daarom zijn er ook ontwerpen in metaal. De fabrikanten bewerken het metaal zodanig dat het toch geschikt is voor badkamers. Nogmaals: heel goed opletten bij de aankoop of de lamp aan de normen voor badkamers voldoet. Dan loop je geen enkel risico.

Plafondlampen speciaal voor de badkamer: breng op een veilige manier rust en sfeer in je badkamer!

http://lampeninhuis.wordpress.com/