Website Boulevard
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt een validatie bij een cleanroom

Bij het horen van het woord ‘cleanroom’ denken veel mensen aan een ultra zuivere omgeving, vrij van stof en deeltjes. Terwijl dit deels waar is, gaat het verder dan enkel schoonmaken. Het vereist een gestructureerd proces van validatie om ervoor te zorgen dat een cleanroom aan alle gestelde normen voldoet. Maar waarom is cleanroom validatie zo belangrijk?

Wat is een cleanroom validatie? 

Cleanroom validatie is het proces van verifiëren dat een cleanroom functioneert binnen de vastgestelde specificaties en normen. Dit gaat om zaken als temperatuur, vochtigheid, luchtdruk en natuurlijk het aantal deeltjes in de lucht. Deze parameters worden gemeten met specifieke instrumenten en technieken, waarbij regelmatige controles en testen noodzakelijk zijn om consistentie en betrouwbaarheid te waarborgen.

Waarom is het zo belangrijk?

In sectoren zoals de farmaceutische industrie, biotechnologie en halfgeleiderindustrie is de behoefte aan zuiverheid extreem hoog. Zelfs het kleinste stofdeeltje of micro-organisme kan een productieproces verstoren of een product onbruikbaar maken. Daarom is het van cruciaal belang dat cleanrooms betrouwbaar zijn en blijven voldoen aan de gestelde eisen.

Bovendien hebben organisaties die cleanrooms gebruiken vaak te maken met strenge regelgeving. Het niet naleven van de gestelde normen kan leiden tot boetes, product recalls en zelfs juridische gevolgen.

Voordelen van regelmatige validatie 

Door regelmatig te valideren, kunnen organisaties:

  • Continuïteit in productieprocessen waarborgen

  • Productkwaliteit handhaven

  • Voldoen aan regelgeving normen en eisen

  • Potentiële problemen vroegtijdig identificeren en aanpakken

  • Vertrouwen winnen bij klanten en stakeholders

Veel meer dan alleen schoonmaken

Het gaat bij cleanrooms dus niet enkel om een ruimte vrij van stof. Het is een zorgvuldig gecontroleerde omgeving waarbinnen zelfs de kleinste afwijking grote gevolgen kan hebben. Daarom is de validatie van cleanrooms niet alleen een schoonmaakklus, maar een essentieel onderdeel van het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid in tal van industrieën. En met de toenemende technologische ontwikkelingen en de groeiende behoefte aan ultra zuivere productieomgevingen, zal het belang van cleanroom validatie alleen maar toenemen.